HTML

Ezüstkanál

Antik magyar ezüstevőeszközökről, és talán másról is.

Friss topikok

  • 20as: Fotó alapján könnyebb lenne. De ha öt szirmú virágnak tűnő fémjel, női fejjel, akkor az az 1867-tő... (2020.11.07. 16:56) Kanálevolúció
  • Orvos Orvosovics Orvosov: Jó lett volna látni őket pohárba töltve. (2019.06.02. 21:19) Döglött borok kóstolója
  • Honti Krisztina: Van egy sótartóm kiskanállal a kanálon egy címer vagy monogramm. Esetleg véleményezné vmi hozzáért... (2016.04.10. 19:34) Kovácsjelek
  • 20as: Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a kanál készítője Ganzer Ágoston, aki ismereteink szerint 1831-... (2015.06.20. 17:46) Eddig ismeretlen bajai (?) beütő publikálása
  • Ezüstkanál: @Szőkéné Magdi: A kanál 1900 körüli (+/- 20év). A tulajdonos nevének kezdőbetűit vésték rá. (2013.06.02. 13:09) Terítési módok

Linkblog

Régi borok újradugózása

2025.03.15. 22:23 :: Ezüstkanál

Minden korábbi vélemény és tapasztalat ellenére természetesen nem tudok leállni a régi borok gyűjtésével. Csak 2025 márciusában sikerült vennem 22 palackkal. 
Ezek közül ma hatot megkóstoltam és átdugóztam.
6_palack_obor_kicsinyiitett.jpg
a hosszúhegyi borok ismerősek voltak, Többet is kóstoltam belőlük. Most sem okoztak csalódást.
Az 1975-ös rajnai rizling korát meghazudtolóan jó állapotban van. Színe világos, illata némi petrolossággal indul, de nem vészes. Bora testes, félédes, nagyon rendben lévő bor. Hasonló jókat tudok elmondani a '76-os sauvignon blancról is. Az 1985-ös sauvignon blanc ellenben, ahogy a színén is látszik, nem viselte olyan jól az idő múlását, bár még az is fogyasztható.
A sor leggyengébb darabjai az 1978-as Badacsonyban termett pannonhalmi rajnai rizling és a siklósi királyleányka. Ez utóbbinak a dugója, nem csak szétesett, mint a legtöbb, de egyenesen elmállott. Ki sem tudtam húzni.

alacsony_folyadekszint.jpg
alacsony_folyadekszint2.jpg
Ahogy a fenti két fotón is látszik, a borok szintje jelentősen lecsökkent, ami a dugó rossz állapotát jelzi, tehát kénytelen voltam az újradugózást választani. Az egyik bor, a legfiatalabb kapszuláján ráadásul kivérzés is látszott. Ragacsos, finom óbor illatú kifolyással:

kiverzett_kapszila.jpg
A kapszulákat levéve látszott, hogy több más dugó is az utolsókat rúgta:
kapszulalevetel_kozeli.jpg
A hat dugóból öt morzsalékosan, darabokban jött csak ki:
kihuzott_dugok_kicsinyitett.jpg
Az egyetlen ép dugó a kivérzett szürkebaráté volt:
ep_dugo.jpg
Meglepő módon ez a bor rácáfolt minden tapasztalatomra. A színe messze a legsötétebb volt. Igaz, maga a szőlőfajta is több színanyagot tartalmaz, mint más fehér borszőlők. De ez hasonló korú aszúkénál is sötétebb volt. Ennek és az eresztő dugónak dacára ez volt a legfinomabb bor. Igaz, az összes többi félédes, ez viszont eleve édes volt. Nagy teste, csodálatos illata és fantasztikus íze van. Nagyon örülök, hogy sikerült az utolsó pillanatban megmenteni egy későbbi kóstolósra.
Minden palackot a Sass pincészet kárpátaljai illatos Kygosiense nevű, 2023-as  félédes borával töltöttem fel. Talán jobb lett volna egy semlegesebb, kevésbbé illatos fajta, de mivel mindegyik csak pár centilitert kapott, talán nem okoz nagy gondot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ezustkanal.blog.hu/api/trackback/id/tr6118817596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása