HTML

Ezüstkanál

Antik magyar ezüstevőeszközökről, és talán másról is.

Friss topikok

  • 20as: Fotó alapján könnyebb lenne. De ha öt szirmú virágnak tűnő fémjel, női fejjel, akkor az az 1867-tő... (2020.11.07. 16:56) Kanálevolúció
  • Orvos Orvosovics Orvosov: Jó lett volna látni őket pohárba töltve. (2019.06.02. 21:19) Döglött borok kóstolója
  • Honti Krisztina: Van egy sótartóm kiskanállal a kanálon egy címer vagy monogramm. Esetleg véleményezné vmi hozzáért... (2016.04.10. 19:34) Kovácsjelek
  • 20as: Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a kanál készítője Ganzer Ágoston, aki ismereteink szerint 1831-... (2015.06.20. 17:46) Eddig ismeretlen bajai (?) beütő publikálása
  • Ezüstkanál: @Szőkéné Magdi: A kanál 1900 körüli (+/- 20év). A tulajdonos nevének kezdőbetűit vésték rá. (2013.06.02. 13:09) Terítési módok

Linkblog

Jóféle borstílus

2022.12.17. 19:21 :: Ezüstkanál

Húsz éve iszom bort. Tudatosan próbálom felfedezni a borok világát, a hazai borvidékeket és szőlőfajtákat. Időnként azért szívesen ismerkedem más tájakkal is. Kell is az összehasonlítás. 

Ugyanaz a fajta is teljesen más arcát mutatja nem hogy más borvidéken, vagy más készítési mód esetén, de még másik pincénél, sőt egyazon pince más hordójánál is. Többször találkoztam azzal, hogy egy bor egyszer nagyon ízlett, máskor kevésbé volt ínyemre való.  

Sokat kell kóstolni, mire kezd kialakulni, hogy mikor mi és miért ízlik. Tavasztól őszig főként száraz fehéreket kedvelek mostanában, hűvösebb estén inkább vöröset. Őszttől tavaszig inkább vörösborokat és tokajikat.

Az újdonász stílust, a reduktívat, vagy abból merítkezőt nem igazán kedvelem. Kevés olyan szőlőfajta van, amiből többet, jobbat tud kihozni, mint a hagyományos, hordós, oxidatív technológia. Ilyen ritka kivétel például az irsai olivér és a cserszegi fűszeres. Kevésbbé illatos fajtáknak nagyon nem áll jól. Kifejezetten semleges fajtákból legfeljebb némi ásványosságot tud felmutatni. Még soha nem ittam olyan tokaji furmintot, ami ízlett volna és három évnél rövidebb ideig hordóztatták volna. A jellegzetes tokaji ízt, illatot tapasztalatom szerint 3-6 év hordózás kezdi előcsalogatni. 10, vagy 20 év hordózás azonban még inkább az előnyére válik. 

Pasteur mondta, hogy a bort az oxigén csinálja. Teljesen egyetértek vele! Soha nem ittam még jó kéknyelűt például. Azt tartották róla a régiek, hogy 6 éves koránál korábban nem érdemes fogyasztani. Manapság legfeljebb 6-8 hónap hordózás után piacra kerül. Ahhoz képest még túlárazott is. Egy kéknyelű emlékezetes maradt a számomra. A Nyári pincészettől. Azonban ott sem a bor érvényesült, hanem a diszkrét vaníliaíz a hordóból. 

Manapság a borínyencek egyensúlyt szoktak keresni a borban. Kicsiszolt, feszes tételek, harapósan friss, roogós savak. Amit én keresek a borban az a barokkos jelleg. Legyen túlzó! Legyen szeszélyes! Nagy testű, kerek, érett. legyen túlzó! Mindenben! Ízben, illatban, testben, alkoholban. 

És, hogy egy pozitív példát is említsek: Kázsmér szürkebarát, battonage technológiával.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ezustkanal.blog.hu/api/trackback/id/tr4414834798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása