HTML

Ezüstkanál

Antik magyar ezüstevőeszközökről, és talán másról is.

Friss topikok

  • 20as: Fotó alapján könnyebb lenne. De ha öt szirmú virágnak tűnő fémjel, női fejjel, akkor az az 1867-tő... (2020.11.07. 16:56) Kanálevolúció
  • Orvos Orvosovics Orvosov: Jó lett volna látni őket pohárba töltve. (2019.06.02. 21:19) Döglött borok kóstolója
  • Honti Krisztina: Van egy sótartóm kiskanállal a kanálon egy címer vagy monogramm. Esetleg véleményezné vmi hozzáért... (2016.04.10. 19:34) Kovácsjelek
  • 20as: Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a kanál készítője Ganzer Ágoston, aki ismereteink szerint 1831-... (2015.06.20. 17:46) Eddig ismeretlen bajai (?) beütő publikálása
  • Ezüstkanál: @Szőkéné Magdi: A kanál 1900 körüli (+/- 20év). A tulajdonos nevének kezdőbetűit vésték rá. (2013.06.02. 13:09) Terítési módok

Linkblog

Régi borok kóstolója

2023.02.19. 20:43 :: Ezüstkanál

Ismét egy baráti borkóstoló beszámolója következik. Az apropót a különféle internetes árveréseken megsokasodott tételek adták. A cél az, hogy kapjunk egy képet arról, hogy a piacon kapható borok milyen állapotban vannak. Ez talán segít mindenkit, hogy reális árakat tudjunk meghatározni. Arra kérem kedves olvasóimat, hogyha van saját tapasztalatuk régi borokkal kapcsolatban, akkor azt írják meg kommentben. Ha pedig netán tudnak olyan blogról, honlapról, csatornáról, ahol régi magyar borokat kóstolnak, osszák meg azt is!

Január végén öt tétel került terítékre: 1975 Hosszúhegyi félédes rajnai rizling, 1981 Hosszúhegyi száraz cabernets, 1983 5 puttonyos tokaji aszú, 1986 4 puttonyos tokaji aszú, 1989 száraz marsala. Hárman kóstoltunk. 

borkostolo.jpg

1975 Hosszúhegyi félédes rajnai rizling

Színe hibátlan, tükrösen tiszta, világos aranysárga.

illata erősen petrolos, kellemetlen, de gyorsan illan, idővel teljesen kiszellőzik.

Íze hibátlan, határozottan édes. Van még némi sava is, de kissé letompult. Nem túl mély, de kellemesen selymes íze van. Enyhén keserűmandulás az utóíze. Mindhármunk egyértelműen ezt a bort tartotta a legjobbnak a kóstoltak közül. Még évtizedekig iható lesz.

1975_2.jpg

1981 Hosszúhegyi száraz cabernets

Jelentős párolágás látszik a palack nyakánál.

Színe barnába hajló mélyvörös. Átlátszatlan a lebegő üledéktől. 

Illata kifejezetten kellemes, diós, vörösbor létére aszús  jegyeket hordoz. 

Íze meglepő módon, ha mérsékelten is, de még élvezhető. Bár egyikünk vékonynak találta, szerintem van kellő teste. Szép glicerint hagy a pohár falán. Van, aki szerint aszús ízű, van aki áfonyát, én határozottan eperlekvárt vélek felfedezni benne.

1989 száraz marsala

Jelentős párolágás látszik a palack nyakánál.

Színe opálos volt és sötétbarna, lebegő szemcsés üledékkel, mert a nyitáskor felkeveredett az üledék, egyébként tiszta. Ketten is hígított unicumhoz hasonlították, pedig nem fekete, határozottan barna.

Illata intenzív, aromás, erősen alkoholos. Nehezen meghatározható, de nem túl kellemes öreg bor illat. 

Íze sem túl kellemes. Ketten is a lázálom kifejezést mondták, bármit is jelentsen ez. Markáns, fás, kesernyés, mint egy szeszét vesztett viszki.

1986 4 puttonyos tokaji aszú

Jelentős párolágás látszik a palack nyakánál.

Színe tükrösen tiszta, vöröses, v sötét borostyán.

Illata diszkrét, visszafogott. Egyikünk kávés aromákat vélt felfedezni benne.

Íze az illatánál sokkal intenzívebb. Kifejezetten savhangsúlyos. Felmerült bennünk a kérdés, hogy valóban megvan-e benne a legalább 90 gramm/ liter cukor, mert inkább félédes érzete van. Csúcsán túljutott, nem túl gazdag ízvilágú, de a savai még akár egy-két évtizedig is egyben tarthatják.

1986.jpg

1983 5 puttonyos tokaji aszú

Színe egészen sötétbarna. A palack falán jelentős sötétbarna lerakódás van.

Illata kellemetlenül szúrós.

Íze édes, de erős és kellemetlen mellékíze van.

dugok2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ezustkanal.blog.hu/api/trackback/id/tr7618053474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása